Beeldende kunsten

Talentenopleiding /
Vooropleiding kunstacademie

Vooropleiding Kunstacademie

Denk je na over een toekomst als fotograaf, modeontwerper, architect, grafisch ontwerper, kunstdocent of vrij kunstenaar? Wil je ontdekken of je talent en je drive groot genoeg zijn voor een beroep in de kunst? Is je portfolio nog niet gevuld en wil je goed voorbereid toelatingsexamen gaan doen?.
Of wil je niet naar een kunstacademie maar wil je je wel beeldend breed ontwikkelen?
In al deze gevallen is deze cursus geschikt voor jou.

Gedurende een cursusjaar ontwikkel je je beeldende vaardigheden, leer je procesmatig werken, leer je communiceren over je werk en bouw je een gevarieerde portfolio op.
Je bezoekt tentoonstellingen en houdt een logboek bij.

Je wordt hierbij persoonlijk begeleid in je ontwikkeling.

Opzet van de cursus

Het cursusjaar bestaat uit 6 lesblokken van 4 bijeenkomsten, Daarnaast zijn er 1 introductieavond, 3 workshopavonden, 2 tentoonstellingsbezoeken en 2 avonden voor eindgesprekken gepland.

In elk blok kom je in aanraking met een andere kunstrichting, andere materialen / technieken en andere thematische uitgangspunten.

De inhoud van de lesblokken

Algemene tekenvaardigheid:
Er wordt gewerkt met diverse manieren van tekenen. Je gaat opbouwend, noterend, ontwerpend en visualiserend tekenen met diverse tekenmaterialen.
Grafisch ontwerp vanuit materiaalonderzoek:
Er wordt geëxperimenteerd en gecomponeerd met verschillende materialen en beelden om zo tot een origineel en betekenisvol nieuw grafisch ontwerp te komen.
3d ontwerp:
Hier vindt 3d onderzoek plaats naar vorm, materiaal, techniek en huid. Het doel is het ontwerp van een product dat ook gefotografeerd en gedocumenteerd wordt.
Portret, model:
In dit blok staan de studie naar portret en model centraal. Dit gebeurt zowel studieus, naar de waarneming, als ook vrij met diverse materialen.
In Situ, een installatie in een ruimte:
Na het kiezen van een ‘plek’ in het gebouw wordt een concept ter inrichting van die plek ontwikkeld. Dit idee wordt uitgevoerd, gedocumenteerd en gepresenteerd aan publiek.
Thema en domein:
Binnen een aangedragen thema wordt een eigen traject afgelegd dat resulteert in een uniek, persoonlijk eindproduct in een zelf gekozen domein. (kunstrichting)
Workshops:
Er zullen aan het eind van de cursus diverse workshops gegeven worden op de academie en binnen Kumulus.
Daarin staat telkens een andere techniek of onderwerpkeuze centraal.

Direct toegang tot de Academie in Maastricht na positief advies

De vooropleiding van Kumulus werkt samen met de Academies in Maastricht (Academy of Architecture, Academy of Fine Arts & Design, Academy of Media, Design & Technology en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving).
We sluiten het jaar op Kumulus af met 3 workshops op de Maastrichtse Academie.

Bij de portfoliobespreking aan het eind van het cursusjaar (waar een docent van de academie bij aanwezig is) wordt beslist of je positief advies hebt en je direct mag doorstromen naar de Academie in Maastricht.

Talent speelt bij het advies zeker een rol, maar ook je drive is zeer belangrijk: werk je hard, ga je onderzoekend en creatief te werk en ben je nieuwsgierig naar het werk van anderen?

De cursus bereidt natuurlijk ook voor op een toelating bij andere kunstacademies.

Start cursus

Deze vooropleiding begint elk jaar in september en duurt tot eind april.
Er is les op elke donderdagavond van 19.00 tot 22.00 uur. ( uitgezonderd de schoolvakanties)

Later instromen kan in overleg met coördinator Maria Hermans.

Deelnemers
Er starten steeds 2 of 3 groepen.
De leeftijden zijn vaak gemixt.
Het is dus geen probleem als je al een andere opleiding gedaan hebt of je op latere leeftijd wilt starten.
Ook kandidaten voor een MBO kunstopleiding zijn welkom.
Je kunt ook deelnemen als je niet naar een academie wilt.

Tentoonstellingsbezoek

Het leren zien, doorgronden en begrijpen van beelden is een belangrijk item gedurende het jaar. We organiseren daarom begeleidde tentoonstellingsbezoeken waar je aan deel kunt nemen.
Deze worden gedurende het jaar gepland.

Docenten
De docenten zijn Maria Hermans, Eva Lensink en Goof Yerna.

AANMELDEN
Iedereen ouder dan 15 jaar kan zich aanmelden voor de vooropleiding. De kunstacademie is in de regel een HBO-opleiding. Voor een HBO-opleiding heb je havo of mbo4 nodig. Op een kunstacademie op mbo-niveau kun je terecht met een vooropleiding vmbo. Heb je geen afgeronde opleiding en ben je ouder dan 23 jaar? Dan kun je een aanvullend mondeling of schriftelijk onderzoek doen.
Je kunt je ook aanmelden als je al een mbo, hbo of een universitaire opleiding hebt gevolgd en je je wilt oriënteren op een kunstacademie.

English or Deutsch?
No problem. The course can be followed in English.
Kein Problem. Auch in eine andere Sprache kannst Du unser Programm folgen.

Kosten
De kosten verschillen, afhankelijk van woonplaats en leeftijd. Voor een inwoner van de gemeente Maastricht, jonger dan 21 jaar zijn de kosten 400 euro. Boven de 21 komt er BTW bij.

Materiaal
Voor materialen moet zelf worden gezorgd. Hier zijn echter geen grote kosten aan verbonden. We werken veel met de gebruikelijke basismaterialen als papier, potlood, houtskool en verf.
We gaan er vanuit dat je kunt beschikken over een computer of laptop en een apparaat dat foto’s kan maken.
Kijk bij practische informatie

Contact
Maria Hermans
Maria.hermans@maastricht.nl
06 21479094