Een ogenblik geduld a.u.b.
Zoeken English

Hildegard Moonen

Viola da Gamba  

Kies jij voor Viola da Gamba, dan maak jij binnenkort kennis met Hildegard Moonen.                                                                       

Al op zeer jonge leeftijd raakte ze geïnspireerd door Hans Bol, die thuis gamba-les gaf aan haar moeder. Pas in haar tienerjaren begon ze zelf met gambalessen bij Margriet Tindemans. Haar hoofdvakstudie volgde ze aan het Maastrichts Conservatorium bij Philippe Pierlot. Bij Sophie Watillon aan de Académie de Musique César Franck in het Belgische Visé volgde ze een belangrijke nascholing die ze met een medaille afsloot. 

Om haar muzikale en technische kunnen nog meer op de proef te stellen, volgde uiteenlopende masterclasses, bij Jordi Savall, Wieland Kuijken, Margriet Tindemans, Sarah Cunningham en Nanneke Schaap (Italiaanse diminuties). Deelname  aan projecten van”Schola Cantorum Brabantiae” onder leiding van Rebecca Stewart heeft haar tot een diepere beleving en uitvoering van de muziek gebracht. Bij deze projecten waren ook Adrian Rodriguez van der Spoel en Jeannette van Wingerden toonaangevende docenten voor haar.

Naast haar individuele- en groepslessen aan de muziekschool van Maastricht, geeft Hildegard regelmatig concerten met verschillende koren en ensembles. Ook bij projecten met poëzie en beeldende kunst verzorgt ze graag de muzikale invullingen. Bovendien neem ze graag initiatieven om amateurmusici van alle leeftijden en niveaus te laten samenspelen. De muziekkeuze hierbij is van vroege tot hedendaagse en ter plekke geïmproviseerde muziek. Sinds het 125-jarig bestaan van de muziekschool in 2008, heeft zo ook het Gambaconsort Maastricht onder Hildegards leiding al menig kleurrijk optreden verzorgd. 

Recentelijk heeft Hildegard de opleiding tot improvisatiecoach bij Robijn Tilanus afgerond. Haar leerlingen krijgen de kunst van het improviseren vanaf de de eerste toon spelenderwijs aangeleerd.

“Het plezier in het musiceren en harmonieus samenspel staan in mijn lessen voorop".  – Hildegard 

 

Cursusoverzicht