Een ogenblik geduld a.u.b.
Zoeken English

Kumulus Interviews

 

Geregeld interviewen we onze cursisten en vragen hun naar wat hen bezighoudt en waarom ze gekozen hebben voor een cursus bij Kumulus. Op deze pagina staan ze allemaal bij elkaar.
Lees hier de verhalen over dromen, drijfveren, wensen, verlangens én maak- en speelplezier!

 

 

zaterdag 20 juni 2020

 

Interview met Alyssa Simons

 

 Alyssa Simons is cursiste bij Kumulus Theaterschool. Zij volgt sinds haar veertiende musicallessen. In dit interview vragen we haar onder andere naar haar ervaringen die ze heeft opgedaan in de verschillende voorstellingen waarin ze heeft meegespeeld. Én hoe het was om te vloggen voor Kumulus tijdens de seizoensopening Bruis x Parcours in 2019.

Wie is Alyssa Simons?

Ik ben Alyssa Simons, ik ben 18 jaar en kom uit Geleen. Ik ben inmiddels 4 jaar actief bezig met musical en toneel, waar ik het ontzettend mee naar mijn zin heb. Verder ben ik een spontane meid die van gezellig (en veel!) kletsen houdt.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Kumulus en wanneer ben je lid geworden?

Ik ben met Kumulus in aanraking gekomen omdat ik heel graag iets met musical wilde gaan doen in mijn vrije tijd. Toen ben ik via via eigenlijk bij Kumulus terechtgekomen. In 2016 ben ik cursist geworden, ik was toen 14 jaar.

Hoe ben je bij ‘musical’ terecht gekomen?

Dat is eigenlijk best een grappig verhaal. Toen ik in groep 4 van de basisschool zat werd er door de laatstejaars een kerstmusical gespeeld en niet heel lang voor de voorstelling kwamen ze erachter dat ze een rol niet gecast hadden die ze er wel graag in wilden hebben. Mijn leraar vroeg toen aan mij of ik dat misschien wilde doen en dat wilde ik heel graag. De rol had geen tekst, ik hoefde alleen maar dingen uit te beelden, maar ik vond het super leuk dat ze mij gevraagd hadden. Wat mijn docent toen bijzonder vond was dat ik heel veel dingen uit mezelf deed met weinig of geen instructies en dat ik met een middagje oefenen genoeg had om de rol te spelen tijdens de voorstelling. De docent die lesgaf in groep 8 was erg onder de indruk en zei toen nog tegen me: ‘’als jij in groep 8 komt dan krijg je de hoofdrol’.’ Ik heb er alsnog auditie voor gedaan in groep 8, maar die hoofdrol heb ik inderdaad ook gekregen. Dit was het begin van mijn ‘musical journey’ J

Ik begreep dat je de vlogger bij Bruis x Parcours was. Hoe was deze ervaring voor jou?

Ik vond het vloggen voor Bruis x Parcours een ontzettend leuke ervaring, omdat het mij net weer een stapje verder geholpen heeft met dingen zoals praten tegen een camera, maar ook het creatieve in mezelf stimuleren, door na te denken over hoe je de activiteiten die je filmt aantrekkelijk moet maken voor de kijker. Wat zorgt ervoor dat de kijker de Instagramstory’s niet ‘’skipt’’? Daar ben ik mee bezig geweest. Maar ook het evenement zelf was heel erg tof. Ik heb er een hele leuke tijd gehad en ik zou het zo nog eens doen!

Waarom ben je begonnen met het nemen van musicallessen?

Ik wilde heel graag zangles nemen omdat ik veel met zingen bezig was. Ik kwam erachter dat er ook cursussen waren die gericht zijn op zingen, dansen én acteren. Dát wilde ik wel.

Wat betekent musical voor je?

Het is altijd zo droog om te zeggen dat iets alles voor je betekent omdat het zo’n cliché antwoord is, maar daar komt het wel op neer. Het is iets waar ik me 100% vrij bij voel en daardoor heb ik er veel voor over. Het is heel intensief om te doen maar je krijgt er zoveel voor terug. Na de les of een voorstelling voel ik me echt voldaan.

Wat vind je belangrijk bij het uitvoeren van musicals?

Ik vind het belangrijk dat er als cast rekening met elkaar gehouden wordt, omdat er altijd wel dingen misgaan. Je moet dan samen missers kunnen opvangen. Zo komt het wel eens voor dat iemand zijn tekst vergeet of de verkeerde tekst zegt. Dan zijn je castleden daar om daar op in te gaan en dat weer recht te trekken.

Wat vind je het leukste om te doen binnen de musicalwereld?

ik vind het performen het allerleukste. Omdat het me echt een voldaan gevoel geeft en omdat ik gewoon intens kan genieten van het spelen voor publiek. Het publiek reageert natuurlijk als je live kunt spelen. Ik ben nu ook steeds meer aanhet regisseren en produceren. Ik heb afgelopen schooljaar op mijn middelbare school lesgegeven in musical aan de derdejaars als profielwerkstuk. Dat was ontzettend gaaf en daar heb ik heel veel van geleerd. Het heeft me ook nieuwe inzichten gegeven voor mijn baankeuze en mijn sociale skills heel erg verbeterd.

Heb je een bepaald doel als musicalspeler?

Mijn doel is altijd om vooral de volle 100% te geven. Om trots te zijn op wat ik neergezet heb. De kijker vermaken is natuurlijk ook heel belangrijk.

Wil je later een musicalster worden of is het meer een hobby? En waarom?

Ik zou er heel graag mijn beroep van maken. Omdat het me gelukkig maakt en omdat het iets is waar ik nooit moe van word, het wordt nooit saai. Ook al zou je dat misschien verwachten aangezien je dezelfde liedjes zingt en dezelfde tekst zegt elke avond. Toch is elke show anders en dat maakt het ook weer leuk en spannend. Het is iets waar ik veel van mijn gevoel in kwijt kan.

Wat betekent Kumulus voor jou?

Kumulus is voor mij een opstapje geweest om heel veel nieuwe dingen te ontdekken en mee te maken. Zo heb ik door Kumulus twee keer meegedaan aan een theater ontmoeting, heb ik een keer met de groep van cursusjaar 2017-2018 bij Theater aan het Vrijthof mogen spelen, heb ik meegedaan aan een foto- en videoshoot en heb ik gevlogd bij Bruis x Parcours. Allemaal fantastische ervaringen die Kumulus me gegeven heeft.

Welke vaardigheden heb je ontwikkeld bij Kumulus die je zelf niet had kunnen ontwikkelen?

Ik denk dat een heel groot deel van mijn zelfvertrouwen door Kumulus komt, zowel van de cursussen als van de extra activiteiten. Het heeft me echt gepusht om dingen te proberen en mijn grenzen te verleggen, maar ook heb ik mezelf veel beter leren kennen en daardoor sta ik sterker in mijn schoenen.

Hoe ziet de begeleiding voor jou eruit bij Kumulus?

Ik werd de afgelopen jaren door verschillende docenten begeleid en dat gaat allemaal op een andere manier. Ook omdat de docenten verschillende vakken/disciplines geven maar ook omdat je aan elke docent iets anders hebt.

Wat vind je van deze begeleiding?

Ik heb deze begeleiding altijd als fijn ervaren. Nu nog steeds heb ik contact met docenten over dingen die in verband staan met Kumulus maar ook die met mijn privé dingen of met mijn toekomst te maken hebben en daar ben ik dankbaar voor.

Wat zou je beginnende musicalleerlingen willen meegeven?

Hou je niet in, laat je niet tegenhouden door anderen, laat jezelf gaan en laat die rem los. Als je alles kunt laten gaan ga je zo ontzettend veel plezier krijgen in het spelen! Wees niet bang om jezelf te zijn en geef niet op J

Heb je iemand waar je naar op kijkt in de musicalwereld?

Lin-Manuel Miranda! Hij is heel erg getalenteerd, hij schrijft muziek voor Disney-films maar hij is ook de schrijver van onder andere de musical Hamilton. Daarbij speelt hij ook nog zelf in musicals en heeft hij de rol van Alexander Hamilton gespeeld in zijn eigen geschreven musical.

Binnen Nederland zijn mijn grote voorbeelden: Willemijn Verkaik, Simone Kleinsma en Anouk Maas. (en nog veel meer!!).

Wat is je absolute droom?

Om een keer op Broadway te staan…. Dat is denk ik iedere musicalacteurs’ droom. Het zou me heel vet lijken om een productie in het buitenland te spelen. Maar bekend worden in het binnenland is ook een droom en ik hoop een hele realistische!

Wat is je nummer 1 ervaring die je in de musicalwereld hebt gehad tot nu toe?

Er zijn meerdere dingen die heel vet zijn en nu ik toch al zo veel over mezelf deel mogen jullie ook best weten: ik kan niet kiezen dus ik zal de hoogtepunten delen. Ik heb een show van Soldaat van Oranje eerste rij gezien wat voor mij echt een moment was wat de doorslag gaf dat ik heel graag zelf ooit op dat podium wil staan.

Interview door:

Michael Hardy

Stagiair Marketing Communicatie
Centre Céramique – Kumulus –Natuurhistorisch Museum Maastricht