Een ogenblik geduld a.u.b.
Zoeken English

Talentschool Beeldende kunsten

Beeldende kunst: Vooropleiding Kunstacademie

Droom jij van een toekomst als kunstenaar, fotograaf, modeontwerper, architect, grafisch vormgever of kunstdocent? De vooropleiding voor de Kunstacademie helpt jou om te ontdekken of een beroep in de kunst iets voor jou is. Tijdens dit cursusjaar kom je erachter of je genoeg talent hebt en of je drive groot genoeg is om er helemaal voor te gaan. Ook vul je jouw portfolio, kom je in contact met uiteenlopende kunststromingen en kun je jezelf alvast goed voorbereiden op het toelatingsexamen.

Een positief advies na afronding van deze vooropleiding biedt je direct toegang tot een van de Maastrichtse Academies (Academy of Architecture, Academy of Fine Arts & Design, Academy of Media, Design & Technology en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving). Dit advies wordt enerzijds gebaseerd op jouw talent, maar ook op jouw drive en ambitie.

Voor wie?

De vooropleiding is toegankelijk voor creatievelingen van 15 jaar en ouder, die van plan zijn om zich in te schrijven voor de Kunstacademie (hbo of mbo) of die zich beeldend breed willen ontwikkelen. De deelnemers hebben vaak uiteenlopende leeftijden, het is dus geen probleem als je al een andere opleiding gedaan hebt of op latere leeftijd wilt starten. De cursus kan gevolgd worden in het Nederlands, Engels en Duits.

Wat kun je verwachten?

Gedurende het cursusjaar ontwikkel je jouw beeldende vaardigheden, leer je procesmatig werken, leer je communiceren over je werk en bouw je een gevarieerde portfolio op. Je wordt persoonlijk begeleid door deskundige docenten, die zelf ook actief zijn in het vakgebied. Om jouw creativiteit te stimuleren, kunstkennis te vergroten en beelden te leren, zien, doorgronden en begrijpen, bezoek je gedurende het jaar diverse tentoonstellingen.

Wat ga je leren?


Het cursusjaar bestaat uit zes lesblokken van vier bijeenkomsten. In elk blok kom je in aanraking met een andere kunstrichting, uiteenlopende materialen en technieken en diverse thematische uitgangspunten.

Algemene tekenvaardigheid:

Tijdens dit lesblok leer je werken met diverse manieren van tekenen. Je gaat opbouwend, noterend, ontwerpend en visualiserend tekenen en gebruikt daarbij diverse tekenmaterialen.


Grafisch ontwerp vanuit materiaalonderzoek:

Je gaat experimenteren en componeren met verschillende materialen en beelden, om zo tot een origineel en betekenisvol nieuw grafisch ontwerp te komen.


3D ontwerp:

Hier vindt 3d onderzoek plaats naar vorm, materiaal, techniek en huid. Het doel is het ontwerp van een product dat ook gefotografeerd en gedocumenteerd wordt.

Portret & model:

In dit lesblok staan de studie naar portret en model centraal. Dit gebeurt zowel graag ander woord voor bedenken, naar de waarneming, alsook vrij met diverse materialen.


In Situ, een installatie in een ruimte:

Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van een concept ter inrichting van een plek in het gebouw van Kumulus. Dit idee ga je geheel naar eigen inzicht uitvoeren, documenteren en presenteren aan publiek.


Thema & domein:

Binnen een graag ander woord voor bedenken thema leg je een eigen traject af dat resulteert in een uniek, persoonlijk eindproduct in een zelfgekozen kunstrichting.


Workshops:

Aan het eind van de cursus ga je deelnemen aan diverse workshops op de academie en binnen Kumulus, waarin telkens een andere techniek of onderwerpkeuze centraal staat.


Materialen

Gedurende het cursusjaar zorg je voor jouw eigen materialen. We werken veel met de gebruikelijke basismaterialen als papier, potlood, houtskool en verf. Zie de praktische informatie van de Beeldende Kunstenschool voor meer informatie. Daarnaast gaan we ervan uit dat je kunt beschikken over een computer of laptop en een fotocamera.

Contact

Maria Hermans
maria.hermans@maastricht.nl
06 21479094

In the middle of difficulty lies opportunity

Albert Einstein